Rasbeschrijving
De drie types in onze kennel
- De Siberian Husky
- De Alaskan Husky
- De Samoyed
De Siberian Husky
Rasgroep van de Siberian Husky
De Siberian Husky behoort tot de Rasgroep “Spitzen en oertypes”.
Geschiedenis van de Siberian Husky
In Siberië leefde een zeer geïsoleerd eskimovolk, de Chukchi, die als enige manier van transport de hondenslee met zijn gezonde en ijzersterke honden had. Eeuwenlang leefde men op dezelfde manier, vertrouwend op de honden en steeds verder fokkend met de sterkste exemplaren. Hierdoor ontstond een uniform hondenras dat de jachtcapaciteiten van de meute wist te handhaven, maar tevens niet agressief en zelfs aanhankelijk was tegenover mensen. In de negentiende eeuw werden deze Husky’s naar Amerika gehaald om mee te doen aan sledehondenraces.
Rasstandaard van de Siberian Husky
De Siberische Husky is een middelgrote werkhond met een krachtige, maar sierlijke bouw. Zijn middelmatig stevige en goed bevachte lichaam, de rechtopstaande oren en de sikkelvormig gebogen, over de rug gedragen vossenstaart wijzen op de noordelijke erfenis van de bekwame sledehond. Zijn karakteristieke gang is los en ongedwongen, maar ongelooflijk krachtig als er een beroep op hem wordt gedaan om te trekken. De levendige en vriendelijke uitdrukking in zijn enigszins schuinstaande ogen wijst op de handelbare aard en het meegaande karakter van deze hond.
Karakter en uiterlijk
Het tolerante, evenwichtige karakter, plus het feit dat de Siberian Husky vriendelijk en tolerant is ten opzichte van mensen en soortgenoten, maakt hem ook in deze tijd tot een plezierige en rustige huisgenoot. Hij is niet waaks en heeft een onafhankelijk karakter, grenzend aan het eigenwijze. Zijn aangeboren nieuwsgierigheid en drang tot bewegen willen wel eens groter zijn dan de ‘drang’ tot gehoorzamen of om bij de baas in de buurt te blijven. Hij wil nu eenmaal graag weten wat er achter de horizon te beleven is. Dit kan het geduld van zijn eigenaar behoorlijk op de proef stellen, maar onder andere door zijn grote aanpassingsvermogen en behoefte aan gezelschap blijft een Siberian Husky zelden de enige hond in huis.
Wat betreft zijn uiterlijk dient zijn bouw te voldoen aan de officiële rasstandaard van dit werkhondenras, maar verder zijn alle vachtkleuren en aftekeningen toegestaan; ook wat de oogkleur betreft: bruine ogen, blauwe ogen, maar ook één bruin en één blauw oog of bruine ogen met een blauwe vlek er in (particoloured). Alles is goed en alles is mooi.
De Siberian Husky is een hond voor sportieve mensen; mensen die erop uitgaan, in weer en wind. Fietsen, joggen, strandwandelingen, de bergen in, de sneeuw in… of nog beter, die zich bezighouden met de sledehondensport en de training die daarvoor nodig is. Hoe kouder het weer, hoe groter plezier voor de Siberian Husky. Per slot van rekening heeft hij niet voor niets een dikke, dubbele vacht die bestand is tegen temperaturen tot minus 60 graden Celsius. Een vacht die zich wél twee maal per jaar vernieuwd; de hoeveelheid haar die dan los komt is ongelooflijk!
De Alaskan Husky
De Alaskan Husky is een ongeregistreerde Husky (behalve in Noorwegen) omdat hij gekruisd is door verschillende soorten Noorse en non-Noorse rassen. Dit kunnen sterke werkhonden of juist snelle honden zijn! Ze worden voornamelijk gebruikt bij hondenslee-races. Ze worden zorgvuldig gefokt voor de productie van de beste werkhonden. Bij slee-races word de AH meestal gebruikt voor de lange afstanden en de SH word vaak gebruikt voor de korte afstanden. De AH is slanker van bouw dan de SH, de oren van de AH kunnen zowel hangend als staand zijn, dit ligt eraan wat hun achtergrond van rassen zijn. Kruisingen tussen AH en SH heten Alaska Indiaanse Huskies, dit type Husky is ontstaan in de jaren 1970
Onze Alaskan Huskys zijn Noel, Tanana, Gambell en Nome,
zij zijn geboren uit de combinatie AH x SH
De Samojeed
De Samojeed behoort tot de rasgroep spitsen en oertypes.
Geschiedenis van de Samojeed
Hond van het nomadische samojeden volk, nu de nenets genoemd, in het noorden van Siberië. Het werd voornamelijk gebruikt als rendierhoeder, daarnaast als gezinshond (hield de kinderen snachts warm), als jachthond en in mindere mate als sledehond. De sledes van het volk waren groot om de volledige huisraad en tenten meete kunnen nemen. Ze werden getrokken door de rendieren.
Gedrag en temperament
Vriendelijk, open, oplettend en levendig. Het jachtinstinkt is erg gering ontwikkeld, nooit schuw, noch agressief, heel sociaal en kan niet als waakhond gebruikt worden.